Wittgenstein Project

🇬🇧Continue to read about The Wittgenstein Project in English at www.wittgensteinproject.com

130719-182

Folke Nauta, piano linkerhand

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Prisma Strijktrio

Het is 1914; Paul Wittgenstein heeft als jonge veelbelovende pianist zijn debuut gemaakt in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein als de oorlog uitbreekt. Zonder zich te bedenken stort hij zich in de strijd aan het oostfront en verliest al in de eerste dagen van de oorlog zijn rechterarm. Ondanks dat verlies zet Wittgenstein zijn carrière als concertpianist voort. Zijn onuitputtelijke familiefortuin gebruikt hij om de beste componisten van zijn tijd opdrachten te verstrekken voor werken voor piano linkerhand. Daar hebben wij bijvoorbeeld het beroemde concert van Maurice Ravel aan te danken.

Er is ook - dat is veel minder bekend - kamermuziek voor Wittgenstein geschreven. Er ligt een schat aan materiaal. In het Wittgenstein Project hebben we verschillende programma’s samengesteld waarin we die muziek laten horen én het verhaal vertellen:

Wien bleibt Wien! Wij richten de blik op het Wenen van de 19e eeuw, met muziek van W.A. Mozart, Franz Schmidt, Richard én Johann Strauss, Johann Schrammel.

De schatkamer van Wittgenstein. We zoomen in op de figuur Paul Wittgenstein en zijn opdrachten aan de beroemde componisten van zijn tijd, Josef Labor, Franz Schmidt, Erich Wolfgang Korngold en anderen.

In De wondere wereld van Wittgenstein krijgt u het even bizarre als kleurrijke verhaal van Paul Wittgenstein voorgeschoteld in woord, beeld en muziek. Wij vertellen verhalen, tonen historisch beeldmateriaal en spelen delen uit de trio’s en kwartetten.

Daarnaast gaan wij een serie van vier podcasts maken in samenwerking met Lex Bohlmeijer, die voor NPO Radio4 al vele podcasts maakte over uiteenlopende onderwerpen; een echte specialist en verhalenverteller. In interviewvorm komt het evenzo tragische als glorieuze verhaal van Paul Wittgenstein tot leven, omlijst door de prachtige muziek die voor hem geschreven is.

We hebben een speciale (Engelstalige) Wittgenstein-site gepubliceerd: Wittgensteinproject.com

Zie voor een eerste impressie de trailer of check Facebook

📧Contact       © Prisma String Trio 2022